Wat is smetvrees
Weet u wat smetvrees is? Een centrale rol speelt de angst voor besmetting. Angst om besmet te raken door een ander of juist angst om de ander te besmetten. De aandoening wordt regelmatig wasdrang genoemd. Wanneer iemand smetvrees heeft zal diegene zichzelf vaak en grondig wassen.Een deel van de mensen met smetvrees zal bang zijn om besmet te raken. En andere patienten zullen de vrees hebben om een ander te besmetten. Het vaak wassen is een dwanghandeling om besmetting tegen te gaan. Voor buitenstaanders zijn de dwanghandelingen een beetje vreemd. Voor de patient zijn ze echter van onschatbare waarde. Vaak zit de angst dieper. Namelijk het gevoel om de controle te verliezen. Hieromheen hebben zich allerlei overtuigingen ontwikkeld. Volgens de ideeen van iemand met smetvrees zou je besmet kunnen raken door bestek dat is gebruik door een ander. Die kans is in werkelijkheid natuurlijk zeer gering.
Wat betreft de behandeling worden er doorgaans met exposure en responspreventie goede resultaten geboekt. De situaties waar de patient zoveel angst voor heeft moeten daarbij worden ondergaan. Bijvoorbeeld trapleuningen vanaf nu wel gebruiken en handen niet wassen na iemand een hand gegeven te hebben. Hopelijk leert de patient zo inzien dat de dwanghandelingen helemaal niet nodig zijn.
Men werkt volgens een lijst van lastige situaties, de zogenaamde angsthierarchie. Daarna is het tijd voor de volgende stap. De situatie waar de patient de minste moeite mee heeft ondergaat hij of zij als eerst. De situatie waar de patient de meeste moeite mee heeft, ondergaat hij als laatste. Zo leert de patient de dwanghandelingen af.
Men kan de behandeling van smetvrees uitbreiden met medicatie. Uitbreiding met medicijnen is aan te raden wanneer er met exposure en responspreventie niet voldoende vooruitgang wordt geboekt. Alleen medicatie en geen exposure en responspreventie is ook goed mogelijk.