Een nieuwe website maken

U bent de term CMS vast al tegengekomen toen u aan het zoeken was naar informatie. Een CMS zorgt ervoor dat u eenvoudig content van uw website kunt beheren. Veel CMS pakketten worden met een installatieprogramma geleverd.

Vaak is het niet nodig om u druk te maken over de opmaak van de website. Er valt meer over te lezen op pagina Je nieuwe website maken. Uw tekst wordt automatisch in de juiste opmaak getoond door het CMS pakket. Het is dus ook zonder HTML-kennis mogelijk om een website in elkaar te zetten. Zou u geen tools gebruiken voor het beheer, dan zou u alles met HTML en CSS moeten doen.

Bij gebrek aan een centrale beheertool zult u per pagina een HTML file moeten aanmaken op de webhosting. Naarmate de website groeit zullen meer bestanden nodig zijn en wordt het overzichtelijker. Bij een CMS zal er steeds dezelfde code worden uitgevoerd die vervolgens de bedoelde gegevens uit de database haalt en toont aan de bezoeker. Het onderhoud is dan een stuk beter te doen dan wanneer er tientallen of honderden bestanden nodig zijn.

Bijvoorbeeld de situatie waarbij het telefoonnummer van uw bedrijf verandert. Dan mag u de wijziging in ieder HTML bestand doorvoeren wanneer uw site niet van een CMS voorzien is. De kans is groot dat met een CMS pakket u de wijziging maar 1x hoeft door te voeren. Is de website voorzien van een CMS, dan is het beheer ook een stuk makkelijker over te dragen. Wanneer een beheertool ontbreekt, kunt u slechts de HTML en CSS code wijzigen om aanpassingen te doen.
Free Web Hosting